Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Muffin receptek

Kókuszos muffin:

Hozzávalók

Tésztához:

15 dkg kókuszreszelék
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg liszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
3 dl tej
2 tojás

Tetejére:
10 dkg sűrű lekvár
kevés kókuszreszelék

Elkészítés
1. A kókuszreszeléket beáztatjuk a tejbe. A tojásokat és a kétféle cukrot mixerrel habosra keverjük.

2. A lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport elkeverjük és a masszához dolgozzuk. Végül hozzáadjuk a kókuszos tejet is.

3. Egy közepes muffin-sütő mélyedéseit papírkosárkákkal kibéleljük és megtöltjük a masszával.

4. Előmelegített sütőben, közepes lángnál, 180°C-on kb. 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

5. A már kihűlt muffinok tetejére egy kanálka lekvárt teszünk és kevés kókuszreszelékkel díszítjük.

 

Hagymás szalonnás muffin

Hozzávalók
15 dkg bacon szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
1 bögre tej
1/4 bögre étolaj
2 bögre liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál oregano
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, közepes lángon ropogósra sütjük és hagyjuk kihűlni.

2. A hagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk, majd olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük.

3. A tojást kissé felverjük és a tejet hozzáöntjük.

4. A lisztet a sütőporral, a fűszerekkel és a reszelt sajttal összekeverjük. Az így elkészített hozzávalókat, (a szalonnát és a hagymát is) a tojásos tejbe dolgozzuk.

5. A muffinsütőt kikenjük és megtöltjük a masszával. Kiskanállal a tetejüket elsimítjuk.

6. Előmelegített sütőben, közepes lángnál (190°C-on) kb. 20 perc alatt megsütjük.

7. A formában hagyjuk hűlni, majd még melegen tálaljuk.

 

Csokis diós muffin:

 

Hozzávalók
1 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 kiskanál sütőpor
csipet só
8 dkg margarin
4 dkg kakaópor
fél kiskanál szódabikarbóna
15 dkg étcsokoládé
10 dkg dió durvára vágva
3 dl tej

 

Elkészítés
1. A sütőport a lisztbe szitáljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát.

2. A csokit belereszeljük a lisztbe, és a durvára aprított diót is belekeverjük.

3. A tojást a cukrokkal habosra keverjük. Először hozzáadjuk a margarint majd a tejet, és megint jól összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a csokis, diós lisztbe.

4. A muffin sütő mélyedéseit kivajazzuk, vagy papírkosárkával kibéleljük, és 3/4-ed részig megtöltjük a tésztával.

5. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni 10 percig, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Csokis slmás muffin:

Hozzávalók
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 kiskanál sütőpor
csipet só
1 evőkanál rum
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
8 dkg étcsokoládé
20 dkg alma (megpucolva, apróra kockázva)

Elkészítés
1. A tojást és a cukrokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, a rumot és a sót.

2. A sütőport a lisztbe szitáljuk, és az előzőekhez keverjük.

3. A kockázott almát is belekeverjük a tésztába, majd az étcsokoládét is ráreszeljük.

4. A muffin sütő mélyedéseit kivajazzuk, vagy papírkosárkákkal béleljük ki, és minden egyes mélyedést 3/4ed részig megtöltünk a tésztával.

5. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd rácsra rakva megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.

 

Csokis meggyes muffin

Hozzávalók

25 dkg liszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
20 dkg magozott meggybefőtt
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál csokidara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg margarin
2,2 dl natúr joghurt

Díszítéshez:
10 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál tej
5 dkg vaj
tejszínhab
12 db meggy
 
 

Elkészítés

1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha margarint és a joghurtot.
 
2. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóporral és a csokidarával elvegyítjük. Összekeverjük a tojásos masszával, végül hozzáadjuk a lecsöpögtetett, apróra vágott meggyet is.
 
3. A muffinsütőt papírformával kibéleljük, formákat ¾ részig megtöltjük a tésztával. Előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. 20 percig sütjük.
 
4. A mázhoz a tejben felfőzzük a cukrot és a kakaóport, a tűzről levéve belekeverjük a vajat. A kihűlt muffinokat megkenjük a mázzal, majd dermedni hagyjuk.
 
5. A sütemények tetejére tejszínhabot teszünk, melynek közepét egy-egy szem meggybefőttel díszítjük.

 

Citromos mákos muffin:

Hozzávalók
35 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
12,5 dkg porcukor
1 tojás
2 evőkanál darált mák
2 és fél dl tej
2 és fél dkg olvasztott margarin
1 nagy citrom leve és reszelt héja

Elkészítés

1. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, végül a tejet.
 
2. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a mákkal, hozzáadjuk a tojásos masszát, a citrom levével és héjával együtt. Fényesre keverjük.
 
3. A muffinsütőt papírformákkal kibéleljük (vagy kikenjük). Előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. 20 percig sütjük.
 
4. Amikor kész, még 5-10 percig a formában hagyjuk, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a muffinokat.

 

Citromos muffin:

Hozzávalók
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart leve
2 tojás
6 evőkanál cukor
12,5 dkg margarin
1 kis pohár natúr joghurt

Elkészítés

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a citrom reszelt héjával.

2. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint, majd a joghurtot, és végül a citrom levét. Beledolgozzuk a lisztes keveréket.

3. A muffin sütőt papírformákkal béleljük, majd megtöltjük a tésztával. Előmelegített sütőben, közepes lángnál 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni 10 percig, majd rácsra téve várjuk meg míg teljesen kihűl.